Какви са били законите за КНО преди и сега ..

Законите за притежалите на КНО преди :

Чл. 12 от НК
(1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана за да се защитят от непосредствена противоправно нападение , държавни или обществени интереси. личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели .
(2) Превишаване пределите на неизбежна отбрана има, когато защитата явно не съответсва на характера и опасноста на нападението
(3) (Нова - ДВ бр.62 от 1997г. : Решение №9 на КС от 1997г. - ДВ. бр.120 от 1997г. Независимо от характера на опаснотта на защита няма превишаване пределите на неизбежната отбрана ако :
1. нападението е от две или повече лица;
2. нападателят е въоръжен;
3. нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище , вилен имот или стопански обект
4. нападението е в моторно, въздухоплавателно , водно превозно средство или подвижен железопътен състав;
5. нападението е извършено нощем
6. нападението не може да бъде отблъснато по друг начин

Само че "някои" хора се уплашиха че така няма да могат да работят тия които им снасят парите редовно (под няма да могат да работат разбирайте че ще ги гръмнат) и го промениха така че ако им убиете златната кокошка от вас пари да вземат .
Законите в момента


Наказателен кодекс - чл. 12:

(1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана - за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.
(2) Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението.
(3) (Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Независимо от характера и опасността на защитата няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако:
1. (обявена за противоконституционна от КС на РБ - ДВ, бр. 120 от 1997 г.)
2. (обявена за противоконституционна от КС на РБ - ДВ, бр. 120 от 1997 г.)
3. (частично обявена за противоконституционна от КС на РБ - ДВ, бр. 120 от 1997 г.)
нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище;
4. (обявена за противоконституционна от КС на РБ - ДВ, бр. 120 от 1997 г.)
5. (обявена за противоконституционна от КС на РБ - ДВ, бр. 120 от 1997 г.)
6. нападението не може да бъде отблъснато по друг начин.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., предишна ал. 3, бр. 62 от 1997 г.) Деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение.
**************************

Конституционният съд обяви за противоконституционни редица хипотези, при които не би имало превишаване пределите на неизбежната отбрана и които бяха предвидени първоначално в кодекса:
нападението е от две или повече лица;
нападателят е въоръжен;
нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом във вилен имот или стопански
обект;
нападението е в моторно, въздухоплавателно, водно превозно средствоили подвижен
железопътен състав;
нападението е извършено нощем.

" Деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение."
Това е единственото положение което за сега може да ви спаси "гъзъ".Отработвайте го теоретично и събеседвайте с адвокати по цитата и дано никога да не ви се налага подобна ситуация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар