SCI - мнение Пирамида или НЕ ?

Напоследък много хора започнаха да ме агитират за пореден път да се запиша в SCI и да започна да спестявам. И през далечната 2011 година ме агитираха и тогава отказах. Искам да кажа, че всичко което напиша тук е ЛИЧНО МНЕНИЕ и не обвързвам никой с това да се запише или да не се запише в Компанията. Давам право на отговор на всеки желаеш да пише по темата в коментарите и всички коментари ще бъдат публикувани БЕЗ ЦЕНЗУРА.

Да започнем с доводите Против "SCI" :
1. Не ми харесват условията упоменати в сайта им с които се съгласявате при регистрация на Бизнес Център или на Карта, а иммено
Прекратяване на договора
Чл. 15.(1).
Освен в случаите, предвидени в настоящите Общи условия , договорът между  страните се прекратява и при настъпване на някое от следните обстоятелства:
а. преустановяване на дейността на „ СКИ ” ООД или прекратяване поддържането на уебсайта му ;
б. с едностранно предизвестие на някоя от страните в предвидените в Общите условия случаи ;
в. други предвидени в закона случаи .

http://www.sci.sc/documents/obshti-uslovia-all.pdf

Това означава, че в случай, че спрат да си плащат хостинга, не си платят домейна и т.н. фирмата преустановява дейността си и затваря кепенците. Замислете се коя фирма има  такава клауза в условията за ползването си.

2. Всяка втора реплика на собствениците и на поддръжниците е, че това е МЛМ компания. Причината да е МЛМ, че предлагат карти за намаление (и това им е законовото спасение да не са директно закрити като пирамида). Добре предлагате карти за намаление в 1104 обекта (в цяла България общо по последни данни в сайта им). 90% от тези обекти са на собственици на БЦ в същата компания и са малки магазинчета в малки квартали. Останалите 10% са бизнеси от средно ниво които предлагат същите намаления с всякакъв род други карти (пример Грабо Картата предлага същите намаления като на SCI в нормалните заведения/автомивки и т.н. фирми, НО цената на картата при Грабо е 9.90 лв., а картата на SCI струва 50 лв.). Реален МЛМ е Авон и Орифлейм които имат продукт за продаване. SCI има за продаване карта за намаление за 50 лв. и Бизнес Центрове за 4 цифрени суми.


3.От SCI обещават световна експанзия, която в моите очи не е възможна заради бизнес модула им, окачествен и в Европа, и в САЩ като финансова пирамида- „когато потребителят промотира възможността да получи компенсация, идваща най-вече от привличането на други потребители в схемата, вместо от продажбата или консумацията на продукти.”

http://www.fbi.gov/scams-safety/fraud/fraud#pyramid
http://ec.europa.eu/consumers/cons_int/safe_shop/fair_bus_pract/ucp_en.pdf

3. Годишният отчет на „Сейв Къмпани Интернешънал” за 2011 година (https://public.brra.bg/Documents/RetrieveDocument.ra?DocGuid=2ccb6b45364d4b54b4784343b31649ec)  съпоставен с презентацията също буди интересни въпроси. От отчета става ясно, че  SCI  в първата година от съществуването си отчитат скромни дълготрайни активи, един служител и около половин милион приход. ПО време на презентацията обаче се говори за милиони бонуси и огромни инвестиции за изработването на софтуер и хардуер. В такъв случай кой лъже, се питах аз - водещата на презентацията, с което заблуждава потребителите и би заинтригувала КЗП или счетоводителят, изготвил годишния отчет, с което пък биха заинтригували НАП.
В документацията за приходите и разходите на компанията прави впечатление следното нещо ( отчети за 2011) . Всяка счетоводна печалба е изразходвана за "Други" разходи, като там са включени най-вече разходи за наем на зали и извършването на презентации в хотели като "Кемпииски Зографски".Това е на обща сума около 260 хил. лева ( не много ) Това води до следния въпрос. Защо собствениците инвестират всичко в такива разходи и най-вече защо не им остава никаква печалба и те се явяват като благотворителна организация за всички участници. Това не би го направил и най-лошият бизнесмен, но те май не искат да правят пари. То то тогава те би трябвало да участват като инвеститори . Много странна работа

4. Защо се отделя 20 мин. за обяснение на картата която предлага SCI и след това над час се говори за  Бизнес Центровете които продават?

5. Обяснено е на всички с БЦ и Карти, че за да се разширят обектите в които могат да пазаруват, трябва да станат повече хората с картите. Дотук да кажем, че е нормално (всеки по голям бизнес би се заинтересувал от много на брой клиенти, дори да се наложи да пусне някакви отстъпки за да ги задържи). Обаче, обяснението, че нямало нужда от повече обекти и чак след като се увеличат още ще добавят нови е откровена лъжа. Всеки с малко логика ще знае, че - Повече обекти за пазаруване = Повече клиенти които биха си купили картата. В момента от 1104 обекта в сайта на SCI аз ползвам около 2 обекта и за тях си имам БЕЗПЛАТНА КАРТА. Защо да дам 50 лв. за картата им, когато имам карта с същите отстъпки БЕЗПЛАТНО.

6.

11 коментара:

  1. Нормално е да има толкова хора който да пазят пирамидата неопетнена. Всеки дал ХХХХ хиляди лева трябва да ги избие. Логиката на пирамидата е следната: Когато аз дам 3000 лв. за да ги избия трябва да накарам поне 5-ма да дадът по долкова. Тези хора няма да намеря на улицата а те ще са мой близки и не толкова познати, приятели и смейство. Тук възниква не моралната част на бизнеса проповядван от толкова святият пастор. Повечето хора запознати с пирамидата знаят, че тя е изградена на база влиянието на г-н Пастора върху вярващите посещаващи занятията му. А началното потреблеине се извършва от така наречените срещи на женените на неженените и всякакви подобни "групи". Напълно възможно е да са си е законен бизнес, но морален не е! Лично познавам жена която подаде в писмен вид молба да бъде изключена от редиците на SCI,като подбудите и бяха, че цървата и се е превърнала в бизнес средище на болни мозъци. Свидетел съм и на манипулиране на "протестант", да избира между SCI и църквата и да работи за тях или да бъде ограничен достъпът му до крагът от хора тъй като работил за техен "конкурент". Над 90% от обектите включени в програмата им са собственост на бизнес сътрудниците им (хора дали 3000лв.). Информация от ръководен орган в структорите на SCI твърди, че едва 3% от приходите на пирамидата са от транзакций извършени чрез картите, останалите 97% идват от включените бизнес партньори (600лв, 1800лв, 3000лв.). Може да е законно, но не е морално "Пастор" да използва влиянието си върху хората с цел препечелване. Напълно нормално е да има защитници, но ги моля да осмислят въпроса на саме и после да защитават структурата. Никога няма да излезнат извън България това е ясно на всички!

    ОтговорИзтриване
  2. Абсолютна пирамида... И това с времето ше си личи още повече...

    ОтговорИзтриване
  3. Моето мнение е подобно пирамида-99.99% МЛМ 0.01% . Познати и роднини са ми предлагали много по-реални бизнес предложения ,и ако кажа НЕ означава НЕ ,докато тези симпатяги от SCI не се отказват лесно. Предлагат ми да се включа казвам НЕ ,а те ме канят на нова среща казвам НЕ ,а те ме канят на презентация казвам НЕ НЕ МИ Е ИНТЕРЕСНО НЯМА ДА ОТИДА ,а те ме питат защо не съм могъл да отида и ми казват кога е следващата презентация. Наистина ги съжалявам че са дали някакви пари за "ПРОДУКТ" ,но не го искам.
    P.S.
    В нашия град има два обекта и двата не са ми интересни съжалявам ги.

    ОтговорИзтриване
  4. като се започне от последната дума във името на фирмата"интернешенъл",премине се през лъжливата дума"печелиш" вместо правилната"пестиш"/и то едно пестене ама/ и се стигне до до това да станеш"Бизнес партньор" срещу минимум 600 лева/плановете на фирмата били 5 процента БП и 95 обикновенни клиенти-5000 БП и 30000 клиента били сега-съотношението как е/....за безумните доходи във стил "четирцифрини суми" нямам думи...една от лъжите им е че дори човек "докаран" който ти си"докарал" може да печели повече от тебе...при положение че взимаш процент от човек който ти си зарибил и процент от хората който той ще зариби...математически погледнато винаги ще печелиш повече от него,защото ще взимаш и от него,ама промитите мозъци не се замислят изобщо...10000000 процентова пирамида...бил на семинар на подобна фирма преди 3 години случайно и напуснах събранието на 15- минута,когато ми показаха една снимка на Брус Уилис и го представиха като рекламно лице на фирмата....

    ОтговорИзтриване
  5. Еи смешки... може да си 1965 БП появил в компанията и да печелиш повече от всички преди теб... въпрос на определено време,усилия и работеща структура. Това не е схема за бързо забогатяване, това е възможност за реализация... Останалите като вас ще работят до живот за 400 лв. и ще плюят по хора, които са потърсили реализация в нещо различно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Черногледството е нещо нормално в държава като България (на нашия казан в ада не пази никой,защото сами се дърпаме на "ДОЛУ").Аз съм бизнес партньор във SCI от една година и да ви кажа честно аз съм вложил собствените си пари-не вашите.....Дори и една стотинка да не спечеля,което е невъзможно,по важното за мен е личностното израстване и комуникацията с хора,които са позитивно настроени и креативни...и да ви кажа още нещо трябва да платите не 3000 а 30000000000 и пак няма да можете да откупите мъртвите си души..не това за което плащате е ценно,а това,което ви е дадено като сте се родили е безценно (разума,човещинката,мисълта,борбеност и още хиляди неща),които Вие несъмнено те продали за много по висока цена,но може да не го разберете цял живот

      Изтриване
  6. :D
    vie ne ste dobre , piramidi faraoni
    predi da pi6ete gluposti 1vo se dopitaite do nqkoi kompetenten
    nqma zakona piramida , sci e nai golemiq danakoplatec v bg
    izhranva nad 2,5hil semeistva
    40hil dovolni potrebitelq
    ako iskaite stoite i gledaite kak se razviva tazi pazarna nisha ili si vzemete po 1 parche ot banicata

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте,
    ако сте от хората които първо искат да се осведомят и след това да изказват мнения ми пишете, с радост ще отговоря на всеки въпрос http://estara.sci.sc

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За какво да се осведомяваме, как някви хорица ми досаждат ли? И ходят като миньорчета да копат за мъртви души? Айде няма нужда, не сте първите, не сте и последните!

      Изтриване
  8. Много елементарна психологическа манипулация. Един съвет - оставете промитите мозъци от бизнес-сектата да си мислят, че имат "свой" бизнес, оставете ги да наливат пари в черна дупка, да четата книги, които ги правят материалисти и ги оставете да ви наричат "негативни". Оставете хората САМИ да се опарят и да осъзнаят собствената си глупост! Колкото повече говорите против пирамидата, толкова повече ще се озлобяват против вас. Оставете ги сами да разберат собствената си глупост, а това е само въпрос на време, защото дори най-малоумния и промит матераилист-мечтател рано или късно ще разбере за какво иде реч.

    ОтговорИзтриване
  9. Гледах им общите условия – всичко се определя от тях, но реално ти не ги подписваш, а само кликаш, че ги приемаш при подаване на заявление за карта. От правна гледна точка дали е нормално?

    ОтговорИзтриване