Скандални разкрития за насилие върху дете

След скандалните разкрития за шокиращо насилие върху дете с увреждания в Дневен център в Пловдив, служителите на "Света Ана" на свой ред обвиниха майката в тормоз над детето. Според отдел "Закрила на детето" към Социално подпомагане обаче подобни твърдения са абсурдни. Семейството е проверявано многократно и до момента не са открити нередности при отглеждането на 11-годишния Християн, който е със синдром на Даун.
След като Юлия Сиракова алармира, че след поредното посещение в "Света Анна" синът й се прибира със следи от побой по тялото, служителите на Дневния център на свой ред обвиниха майката в насилие над детето.

"Много често се случва, когато тя го води, той да е ядосан, да крещи, да вика, да не се подчинява на нейните думи, също така да сяда на земята, нещо от което тя изключително много се дразни, следствие на което започват едни закани към самото дете и едно агресивно поведение", разказва рехабилитаторът Радослав Енчев.

Според социалните работници, които следят Християн от години, подобно поведение при дете със синдром на Даун не е показател за насилие над него.

"Не, нямам такива съмнения. Когато едно дете проявява някаква реакция, то не е защото е малтретирано от майка си, а защото неговото състояние е такова, че това е нормално. При наши внезапни проверки, отивайки в семейството, сме установявали много адекватна и даже много специална грижа към това дете", коментира директорът на "Социално подпомагане" Пловдив Надя Танева.

Специален екип, в който влизат представители на полицията, общината, социални работници и агенция "Закрила на детето", ще направи проверка на скандалния случай. От "Социално подпомагане" обаче няма да взимат страна в спора между майката и Дневния център, а само ще предложат по какъв начин да продължат специализираните грижи за детето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар