iPhone 6 plus и какви са предимствата и недостатъците пред Note 3 N9005

От няколко версии на iPhone се каня да тествам един телефон да видя как е (като верен ползвател на Android съм леко скептичен към iOS и телефона като цяло) и защо толкова хора се нахвърлят на отхапаната ябълка.


Първи проблем като цяло е, че в България въпросния телефон е с леекоо завишена цена (спрямо цената в чужбина). Не само, че е завишена цената, но и въпросния телефон е трудно да се намери (или ви предлагат отворен такъв оставен за демонстрация и ползван от неизвестно колко хора....). Евентуално след като намерите вашия цвят и размер на телефона (16/64/128 ГБ) сте минали вече поне през няколко магазина и оператора (дори Виваком предлагат iPhone 6 през магазините на Техномаркет http://www.technomarket.bg/content/345).

В самата кутия имате всичко необходимо (дори метална пластинка която ви помага да отворите слота за сим картата) зарядно/кабел за връзка с компютъра,слушалки и книжка с упътвания

След 3 дена ползване на iPhone 6 plus мога да направя следните заключения

Предимства
1. Батерията е много добра (не съм я зареждал за момента и не знам колко време ще се зарежда) и издържа 3 дена на пуснат мобилен интернет нон стоп с viber/facebook и whatsapp. 
2. Екрана вади мнооого по добра картина от Note 3 с живи цветове (сравних една и съща снимка на двата телефона правена от професионален фотограф). 
3. Колкото и да е малко като предимство, отключването с пръстовия отпечатък ми стана любимо нещо. Писнало ми е да въвеждам кодове,диаграми, финтифлюшки и т.н. на Андроида (а паролата ми трябва защото имам ценна информация на самия телефон и ми се е случвало да ми откраднат телефона и добре, че беше заключен).
4. Слушалките са много добри (при увеличаване на максимум не се чува нищо около теб) спрямо тези на Note 3.
5. Много лесно се борави с основните неща в iOS и за 30-40 минути с налучкване разбрах кое как се прави и свикнах.
6. Notification-ите са с една идея по добри от тези при Android. 
7. На допир и като материали iPhone 6 се чувства като премиум телефон, а Note 3 е като някоя китайска играчка (ми пластмасата се усеща особено след като ги държиш двата телефона в ръка).
8. Не се лъжете по хардуера на двата телефона. 
Note 3 е с 3 GB Ram спрямо 1 GB при iPhone.
Note 3 е с Quad-core 2.3 GHz Krait 400 при Dual-core 1.4 GHz Cyclone (ARM v8-based)
При всичката тази разлика смело мога да кажа, че iOS е много по добре оптимизиран и върви по гладко от Android-a с по добрия хардуер.


Недостатъци
1. iOS не поддържа Google 2-Step Verification... При опит да вкарате вашия google account, за да можете да прехвърлите контактите ви дава, че вкарвате грешна парола (паролата е 100% вярна). След изключване на Google 2-Step Verification всичко е наред.
2. За правенето на нещо елементарно се изисква четене и в 99% от случаите връзка с компютър. За да сменя и сложа мой рингтон на iPhone ми трябваше около 40 минути, свалянето на програма, свързването на телефона с програмата на пс-то и прочитане на описанието кое как се прави. В момента наистина ще ми отнеме около 2 минути да го направя, но за човек който го прави за пръв път е доста объркващо и сложно. На Androida отварям data.bg и свалям песен. След това за няма и 1 минута нагласям песента да ми е като rington..
3. Същото предимство при Notification-ите е и недостатък. При заключен телефон, същите могат да се четат (кодове за потвърждение и т.н. директно излизат като notification на iPhone и кода се вижда).
4. iTunes. Преди време писах как се прави акаунт в iTunes без добавянето на кредитна карта. Защо е нужно човек да е принуден да вкарва кредитна карта, за да може да си направи акаунт....
5. Липсата на слот за мемори карта. Ако iPhone ще ви е като втори телефон, може и да минете без тази екстра, но ако ви е основен телефон ще ви трябва мемори карта или ще трябва да си закупите поне iPhone 6 64 GB за да имате достатъчно място.
6. Липсващата възможност за смяна на батерия (батерията се сменя, но само след разглобяване на телефона). При Note 3 имам една резервна батерия и допълнително зарядно. При нужда отварям капака и сменям батерията с нова за 1 минута.
7. Липсата на бързо зареждане. Тепърва ще тествам, но всички пишат, че за пълно зареждане на телефона ще трябват поне 3 часа. При Note 3 от 10% батерия до 100% се постига за 2 часа.
8. Не знам дали е от мен, но след 2-3 часа ползване на слушалките ме заболяха ушите. Такова нещо не ми се е случвало когато ползвам тапите на Note 3. 
9. Камерата е прекалено изпъкнала и винаги когато слагате телефона, камерата реално е нещото което опира в масата преди телефона. С един калъф това се оправя, но определено камерата е недомислена в това отношение.



 Като цяло iPhone 6 plus се оказа наистина добър телефон, но с доста ограничение откъм свободата. Ако сте свикнали и ви харесва свободата при Андроид, най вероятно няма да ви хареса iOS.

П.С. Относно зареждането, намерих няколко трика и смятам да ги пробвам при първото ми зареждане. Ако се окажат истина и iPhone-а се зареди по бързо ще ги напиша. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар