Маршрутките и още нещо...

Последните 2 дена ми се наложи да се возя в това създание наречено "маршрутно такси". Бях забравил, когато бях ученик, какво неимоверно усещане е возенето в тези "луксозни" превозни средства. Какво ми направи впечатление за тези 4 качвания:
1.На всичките таблото им светеше като коледна елха (повреда в ДВГ, износени накладки, липса на спирачна течност и всички други лампички които можете да се сетите).
2.На 2 от маршрутките в които се качих, предното стъкло имаше около 80 см. пукнатина. За тези които не карат автомобил и не знаят, автомобил се спира от движение (от КАТ, ДАИ или който орган е наблизо) при наличието на пукнатина на предното стъкло в размер на повече от 1 см. (или в зависимост от диоптъра и заяждането на проверяващия)

ППЗДП: Чл. 10. (1) Моторно превозно средство или тегленото от него ремарке е технически неизправно, ако има някоя от следните повреди или неизправности: . . . т.6. по рамата, кабината, каросерията и допълнителното оборудване: . . в) има счупени или повредени външни стъкла или стъкла, които не отговарят на съответните изисквания на стандартизационните документи; Чл. 11. (2) В останалите случаи на възникване на техническа неизправност по време на движение, когато отстраняването на неизправността на място е невъзможно, на водача се разрешава да придвижи на собствен ход моторното превозно средство или да тегли ремаркето до гараж или сервиз. В този случай придвижването може да се осъществи само ако водачът е осигурил необходимата безопасност на движението.


3.Такъв автомобил не може да мине технически преглед с тази пукнатина. Такъв автомобил не трябва да е в движение, а вместо това той превозва дори пътници.
Силно се надявам в следващите години, да не ми се налага да се возя в тоя "лукс" и "безопасност".

Няма коментари:

Публикуване на коментар