Защитен БГ домейн и има ли такова животно в интернет

Всеки (или почти всеки) знае, че за да закупите .com домейн (най разпространеното разширение на домейни)  ще имате нужда от кредитна карта/пейпал и около 10$ (ако не хванете някоя промоция за 1-2-3-4-5$ които редовно се пускат). Как стои обаче въпроса с нашите .bg домейни. В момента няма много .bg домейни и това е една от причините доста хора да се навиват и да си закупуват такива домейни. Ако .com името ви е заето, защо да не си закупите .bg което 90% ще е свободно. Да ама не е толкова розово положението. Едно на ръка, че  за .bg домейн трябва да се бръкнете около 36 евро (70.40 лв.) което спрямо 10$ за регистрация на .com е доста солено. Отделно самата бюрокрация по регистрация на .bg домейн е ужасна. Трябва да предоставите документ на чието основание регистрирате домейна. Освен всичко, ако да кажем нямате фирма и решите да регистрирате свободен .bg домейн само защото .com е зает и не направите фирма с име като на домейна, при евентуално бъдеще, ако някой предяви претенции към вашия домейн има реален шанс да ви го вземе. Значи плащате 70.40 лв. (.com е на цена от около 15 лв. на година) и в всеки един момент след като сте оптимизирали домейна и сте му направили реклама, някой може да ви го вземе.
Виждайки този пропуск много хора се отказват да си закупят .bg домейн (заради цената и евентуалните проблеми за в бъдеще с този домейн).

Поради голямото търсене на решение на горния проблем се появява фирма която обещава:
Защитена и същевременно свободна регистрация на домейни в областта .bg
Гарантирана сигурност за вашия бизнес и представянето ви в интернет
Регистрация на име само срещу документ за самоличност
Професионално съдействие и консултации по всяко време на денонощието
http://registrator.bg/

Ето, че те ви обещават защитена регистрация на домейн с разширение .bg. Направо човек веднага да премине от .com към .bg ако бизнеса му е насочен към България. Да ама не. Цената за регистрация на защитен домейн от въпросната фирма е 200 лв. на година. Правилно сте прочели 200 лв. на година за защитена регистрация на .bg домейн.
Все пак ако сте се решили да си защитите името и искате да сте с разширение .bg бихте ги дали тези пари. Да ама не (това май за трети път). Давайки тези 200 лв. от registrator.bg ви взимат парите и ви казват, че домейна ви е защитен. Защитата се състои в това да променят името на ДЗЗД с ЕИК: 175828736 от старото име (на предишен балък дал 200 лв. за .bg защитен домейн) на новото име на вашия сайт. Така те го "защитават" докато не се появи някой друг клиент и не сменят отново името, като по този начин вашия "защитен" домейн вече не е толкова защитен.
Ето няколко снимки за да видите за какво става въпрос






В един момент ако някой предяви претенции към вашия домейн, има голяма вероятност да го загубите защото ДЗЗД заради което ви е регистиран "защитения домейн" вече не съществува (с променено име е).
Ако се разминете само с 200 лв. загуба за регистрацията пак ще бъдете добре. А какво ще стане ако в продължение на 1 година правите реклама на сайта, правите бранд на базата на домейна и т.н. и налеете повече пари. Ако ви го вземат ще изгорите с доста повече пари и ще загубите домейна. Извода за мен за момента е НЕ КУПУВАЙТЕ .BG ДОМЕЙНИ И НЕ ХОСТВАЙТЕ ДОМЕЙНИТЕ СИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ. ВСЕКИ ХОСТНАЛ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМА В ЕДИН МОМЕНТ ПРОБЛЕМИ ОТ ЕДИН ИЛИ ДРУГ ВИД (ВИЗИРАМ ПОКАЗНИ АКЦИИ НА ГДБОП ЗА ЗАЩИТА НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА ИЛИ ПРОБЛЕМ С ВАШИЯ ДОМЕЙН).







































2 коментара:

  1. Авторът не разбира как се регистрират .bg домейните - .bg можели да се отнемат? Ами и .com могат, на доста повече основания - и то много по-лесно от .bg

    А за Регистратор БГ вече се доказа, че .bg не може да се отнеме защото в последствие основанието не съществува - важно е да съществува по време на регистрацията.

    ОтговорИзтриване
  2. Нима ICN и Registrator са малоумни ? Те самите стават абсолютни съучастници в това престъпление (защото на запад така му викат), като "защитават" собственоръчно домейните ! За мен вината е в пъти повече върху тях. Те създават фиктивни дружества, като чрез тях незаконно регистрират домейни на световни марки и ги продават на клиента си, който ИМА ПЪЛНОТО ПРАВО ДА НЕ Е ЗАПОЗНАТ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС ! (Знам, че в случая човека е запознат, но гледаме принципно на нещата). Според мен ICN и Registrator осъществяват измама и могат спокойно да бъдат съдени за такава. Те са главните инициатори на това престъпление със своето "защитаване" на TradeMark домейн. И ако човека има право да не е запознат, то те много добре знаят за какво става въпрос, но не се колебаят да направят врътката и да приберат кинтите.

    ОтговорИзтриване