Една много полезна програма за всички SEO оптимизатори.

Доста често я губя тази програма (след преинсталация, при смяна на лаптопа и т.н.) и за това накрая реших да напиша тема с обяснение как се ползва програмата и линк за свалянето и.
Програмата можете да свалите от тук
http://www.cleverstat.com/en/google-monitor-query.htm
С нейна помощ можете да следите на кое място се класирате в google по ключовите думи които и зададете.
След инсталация и при първо пускане ви излиза следния екран


В опцията Search depth можете да зададете до кой ред от търсенето да провери дали вашия сайт се намира там. Най оптимално е да сложите число под 20 (ако не се класирате в първите 20 резултата, тази дума не е достатъчно добре оптимизирана за вашия сайт и няма смисъл да правите проверка за нея).АКО СЛОЖИТЕ ПО ГОЛЯМО ЧИСЛО, ПРИ ТЕСТВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ GOOGLE ЩЕ ВИ БЛОКИРАТ ВРЕМЕННО ЗАПИТВАНИЯТА ОТ ВАШЕТО IP.

Втората опция Country е за проверка в кой дата център на Google се намира най близо до вас. Например резултатите на google.bg / google.com и google.co.uk при една и съща дума се различават. Изберете държавата в която се намирате или ако липсва, най близката държава до вашето местоположение. Също така ако искате да следите как върви оптимизацията на ваш сайт за точно определена държава, тогава сложете същата в това поле.

След натискането на "Save settings and launch!" ще ви зареди следния екран:


Натиснете на големия зелен + или на текста  Click here to add new URL and keywords
 Ще ви изскочи следния прозорец в който трябва да напишете вашия сайт който ще проверявате. Уверете се, че сайта ви е написан правилно.

След натискането на бутона OK ви изкача следния прозорец



Тук въведете думите които искате да следите една по една (след всяка написана дума трябва да натиснете ADD и да напишете другата след това). Когато приключите натиснете бутона ОК.

 Ето, че нашите думи са запаметени и готови за следене. За да направим първото търсене и да открием на кое място се класира нашия сайт натиснете на Project>Search
Удобното на програмата е, че има HISTORY в което следи как се движи вашия сайт по тази дума (дали е паднал надолу или се е покачил нагоре).

Ето как изглежда резултата който показва за моя блог:



Удобното е, че показва на кое място се класирате по тази дума/думи и показва кои сайтове са пред вас/зад вас по същата дума. Така можете да следите конкуренцията и да следите при промяна кой какво е направил за да ги настигнете и задминете.

Ако проверявате за много ключови думи (над 10) е препоръчително да включите следната опция от менюто Options>Preference и в под менюто Misc да изберете
Google Friendly Mode > отметката SAFE


Така от google няма да ви блокират IP-то заради прекалено много заявки към търсачката им.

P.S. Ето ви нагледен пример за разликата в първата опция която избрахме при първото стартиране на програмата.
При дата център Bulgaria и съответно търсене в google.bg на думите "cash credit" моя блог излиза на второ място след сайта на www.cashcredit.bg (като изключим хората с реклами в adwords)



При същото търсене на същите думи "cash credit", но в дата център USA English и търсене в google.com, моя сайт не се появява в първите 30 места.

 За това много внимателно преценете в кой регион е вашата таргет група на посетители (ако пишете на БГ език като мен е нормално да следите резултатите от google.bg предимно)..

Няма коментари:

Публикуване на коментар