Стъпки за придобиване на кредитен рейтинг или неговото повишаване в Англия ..

За всеки имигрант дошъл в Англия основен проблем с който ще се сблъска е липсат на кредитен рейтинг. Ето ви няколко бързи стъпки с помоща на които можете да се сдобиете с кредитен рейтинг или да подобрите рейтинга си в момента. Кредитния рейтинг (ако ви е добър) ще ви помогне да теглите кредит с по добра лихва, купувате стока на изплащане (в много случаи без оскъпяване), взимането на ипотечен кредит и много други.

1. Регистрирайте се за гласуване. Тази стъпка е елементарна и всико става онлайн (ще ви трябва НИН номер и адреса на който живеете в момента).

https://www.gov.uk/register-to-vote

Всички кредитни институции в Англия проверяват адреса ви на живеене. С помоща на регистъра вие влизате в системата им и колкото повече време живеете на този адрес, толкова повече това помага на вашия рейтинг и решението им дали да ви отпуснат кредит в момента или за в бъдеще.

2.  Преминете на мобилен тарифен план (не на предплатен).
Преминаването на мобилен план е добро начало и показва, че сте готови да си плащате услугите  които ползвате. В началото за да преминте на тарифен план (няма да ви предложат телефон на изплащане) ви е достатъчно да имате дебитна/кредитна карта. НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ да преминете на тарифен план Online !!! Отидете до най-близкия офис на оператор по ваш избор и кажете, че искате да преминете на договор (СИМ КАРД ОНЛИ). Желателно е да пуснете договора само за 1 година. След 6 месеца редовно плащане ще ви предложат и ъпгрейд (смяна на тарифния план за 24 месеца и телефон на изплащане). Всяка ваша навременно платена вноска/такса влиза в регистъра и повишава вашия рейтинг.

3. Запишете такса на ваше име.
Ако живеете под наем, попитайте дали може някоя такса да премине на ваше име (ток, вода, кенсъл такса, тв лиценз такса или някоя друга такса). Както по горе написах, всяка такса която е на ваше име и се плаща редовно вдига вашия кредитен рейтинг.

4. КРЕДИТНА КАРТА.
В началото никоя "нормална" банка няма да ви отпъсне кредит или кредитна карта. За тях вие сте все още никой (независимо от заплатата която получавате). Има няколко кредитни компании които предлагат кредитни карти (и на хора с лоша кредитна история) на новодошли.
Трябва много да внимавате с условията на всяка една от картите и да четете внимателно условията. В повечето случаи кредитните карти са с 20-40% такси на кредита, но това не трябва да ви плаши. Почти всики кредитни карти са с гратисен период до 45 дена, в които не дължите нищо, ако сте ползвали картата за покупка (било то в интернет или в магазин) и няма такса за подръжка (в България всички кредитни карти имат и месецна такса подръжка).
Единственото което трябва да правите е да ползвате картата за покупки И НИКОГА ДА НЕ ТЕГЛИТЕ ПАРИТЕ ОТ НЕЯ. При теглене на пари таксите започват веднага и са скъпи. Ако ползвате картата само за пазаруване (или за плащане на транспорт) няма да имате такси, ако покриете сумата до следващия период на отчитане (обикновенно е до 45 дена).
Ето няколко от компаниите които отпускат кредитни карти на новодошли и са добри за повишаване на кредитния рейтинг.


VANQUIS BANK LIMITED

Ползвам ги от пристигането ми в Англия. Отпуснаха ми веднага кредитен рейтинг в размер на 500GBP.  Издават ви ВИЗА безконтактна кредитна карта. Лихвата им варира от 20 до 39.9% .
Ползвам ги за пазаруване и в метрото. Откакто имам картата нямам стотинка платена в такси или лихви (връщам цялата сума на края на всеки месец в който съм харчил от картата).

В Англия има 3 кредитни агенции и всяка от тях работи по различен начин. Поради тази причина в някои магазини могат да ви откажат кредит, а в друг да ви одобрят без проблем.
Проверка на сегашния ви кредитен рейтинг можете да направите тук:

EXPERIAN 
EQUIFAX
NODDLE


Няма коментари:

Публикуване на коментар