Копие на MMC BOOT карта !!!

Днес ми се наложи да копирам MMC BOOT карта с Debian, на друга MMC карта. Веднага ми дойдоха на ум двете програми за възстановяване и правене на IMG на дискове Norton Ghost и Acronis. Тъй като под ръка имах флашка с Acronis, веднага пробвах да боотна от нея и да направя копирането. Всичко хубаво, но Acronis-а не разпознава MMC картата като харддиск и не излиза при опцията за правене на IMG. Веднага се насочих към Norton Ghost, но и там ударих на камък. За разлика от Acornis-а, Norton Ghost разпознава MMC картата като устройство, НО по неизвестни причини не прави копие на цялата карта, а само BOOT Partition-а на картата и самия Debian не го копира. След дълго обмисляне какво може да се направи, стигнах и до решението, а именно HDD RAW COPY. Програмата е безплатна и дори има портативна версия, която няма нужда от инсталация и тръгва директно след свалянето.

Тъй като нямам 2 слота за карта на лаптопа, първо се наложи да се направи IMG файл, който да запаметите на харддиска и след като сложите новата MMC карта, да възстановите IMG файла който сте направили върху нея.

С помощта на програмата копирах 4 GB MMC карта на 16 GB MMC и след тест, всичко беше наред и картата BOOT-ваше без проблем ОС-то.

Няма коментари:

Публикуване на коментар