Трябва ли ни скъп телефон ?

Замислих се напоследък, защо ни е скъп телефон с хиляди функции?
Реално ако ползваме телефона само за разговори, нямаме нужда от скъп телефон, защото повечето скъпи телефони за с много недостатъци.
Ето няколко от недостатъците на скъпите телефони:
1. Огромна батерия, която едвам ни изкарва 24 часа
Въпреки огромните батерии които слагат на скъпите телефони, повечето от тях не могат да изкарат и 24 часа, ако ги ползвате. Причината за това се крие в Touch Screen-а на тези телефони. той гълта много от батерията. Ако включите и WiFi и 3G и гарантирано ще зареждате вашия телефон всяка вечер.
2. Touch Screen-а
Въпреки, че екрана на повечето нови и скъпи телефони е Gorila Glass, това не ги прави "безсмъртни". Понякога е достатъчно леко падане на вашия телефон от масата или изпускане докато говорите и ще се сбогувате с вашия телефон.
Проблема се крие в самото стъкло. То е толкова закалено и здраво, че просто се пръска при удар с земята и става на парченца.
3. Отвличане на вниманието
Ако се заиграете с някоя игра (а игри за Android и iOS има много) и ще ви мине деня. Ако го правите и на работа, като нищо шефа ще ви изненада в гръб и ще си загубите работата. Перфектни са за губене на време, но това за нас е недостатък (освен ако нямате прекалено много време за губене, докато чакате автобус, пътувате с влак и т.н.)
4. Цената
Повечето телефони които  наистина си заслужават и са от скъпия клас започват от 500 лв. и нагоре. Опцията за купуване на телефон втора ръка винаги е налице, но това крие много рискове (да ви продадат откраднат телефон и да ви повикат в РПУ да го върнете, да има дефекти телефона, да е изпускан или намокрян и да е пред сигурна смърт и т.н.). Такава цена е непосилна за доста хора (макар, че българите се славим с това да взимаме 300 лв. заплата на месец и да имаме телефон на изплащане за 1000 лв.), но това е цената на един добър умен телефон.

Ако наистина ви трябва телефон за ало ало, вземете си някоя обикновена Нокия, която изкарва над седмица с едно зареждане (говорим за някоя от "старите Нокии").
Ако имате нужда от екстри като WiFi, GPS, 3G мобилен интернет за Facebook и т.н., то тогава според мен това е оправдана поръчка. На няколко пъти ми се е налагало да търся улица в последния момент (докато съм в движение с колата) и само GPS ми е помагал да намеря забутаната улица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар