Отново за кредитите

Ровейки из интернет попадаме на приятно изглеждащ банер/реклама за безлихвен заем
Кликайки на банера, попадаме на сайта на кредисимо (писали сме за почти всички компании за бързи кредитити и може да сте прочели и за тях) и вътре намираме същата промоция за безлихвен заем.
Много просто и елементарно изглеждащ "кредитен калкулатор".
Избирате сумата и за колко дена да го изплатите.
Според рекламата на банера на който сме натиснали, кредита ще е с 0% лихва.
След избиране на сумата, и срок от 30 дни за изплащане на кредита, се появява странен надпис на полето за Оскъпяване, както и сами можете да видите от снимката.
Сега се оказва, че за да е безлихвен заема, трябва да върнем сумата не за избрания от нас период на кредита, а до 5 дена от неговото получаване.
Натискайки на надписа "до 5 дни" ни се отваря интересен прозорец с обяснение какво точно е "безлихвен заем"
Да преведем с две думи за какво точно се отнася този безлихвен заем и какво имат предвид под това...
1. Ако ви е първи заем от въпросната компания, получавате "безлихвен заем" до 399лв., който ако върнете до 15 дена няма лихви. Това, че сте избрали по дълъг период не означава, че заема ще е безлихвен, ако го върнете след 15 ден.
2. Ако това не ви е първи заем, имате право на 5 дена да върнете безлихвения кредит и след 5 ден ще си дължите лихвата.
3. Ако до 15 ден не върнеш кредит от 200лв.(такава сума е сметната и за това ще я ползваме), заемат се подновява (не знам дали имат право да подновяват заем, без ваше съгласие, но сигурно са намерили вратичка в швейцарското сирене наречено БГ ЗАКОНОДАТЕЛСТВО) и след тези 15 дена ще дължите 236 лв. (лихвата за 15 дена).

Като цяло рекламата и описанието са наистина верни, но проблема е в нас, че не четем договорите които подписваме и не се консултираме с адвокат при нужда. Ако не прочетем и не обърнем внимание на "допълнителния надпис", после ще се оплакваме, че кредитните компании са ни излъгали (реално те не са ни излъгали, но използват "търговски трик" по който се подвеждаме).

П.С. Не съм служител на никоя кредитна, банкова или небанкова институция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар