Вечната борба Android vs iOS


Като заклет ползвател на Android телефони (Samsung S2 / Asus Padfone / Note3) реших да премина на другия фронт за тест драйв. След почти месец ползване на iPhone 6 plus стигнах до следните предимства и недостатъци на двете системи.
iOS


+Уникална бързина (въпреки, че на няколко пъти ми се е случвало да ми забие някое приложение)
+ Лесен за употреба . (по надолу ще има и минус за същото)
+ Уникално бърза и добра камера. Не знам при мен ли е проблема, но при Note 3 не ми харесват поне 50% от снимките и трябва да ги снимам по 2 пъти да знам, че поне едната ще стане добре. Освен това при андроид има едно забавяне при пускане на камерата и при самото снимане. При iPhone за момента няма забавяне и снимките са уникално добри (да не казвам, че една снимка с Note 3 = 3-4МБ на снимка, а при iPhone = 2 МБ с видимо еднакво качество).
+Батерия. Не знам след 1 година дали ще кара толкова, но в момента с нон стоп пуснат мобилен интернет, 1-2 часа разговори на ден, пуснат location, youtube и слушане на музика телефона кара около 2 дена без проблем (пада до 10-15%). Не знам дали това е така при iPhone 6 (защото е с по малка батерия 1810mAh от iPhone 6 plus 2915 mAh).

+Екран. При сравняване на една и съща снимка на двата телефона (снимката е правена с професионален фотоапарат), на iPhone изглежда по добре.
+Notification бара. Удобно е да имаш нагледен вид за това какво се случва в твоя "сват" с Notification бара  който се появява дори при заключен телефон. Сигурно има същата опция и за Android, но трябва да се инсталира нещо докато при iPhone го има вградено out of the box.



+Дизайн. Каквото и да си говорим самото усещане на телефона е уникално. Алуминиевия корпус е много добър и няма нищо общо с пластмасовото усещане при Samsung.


-Труден за употреба. Сигурно се чудите защо има в +лесен за употреба и след това му слагам и минус... Ако искате телефон за интернет (FB/Viber/WhatsApp/YouTube и т.н.) и разговори iPhone е вашия телефон (стига да ви е по джоба). Ако сте свикнали с свободата на Android (отваряте си data.bg, пишете името на песен и я сваляте без проблем, след което с един клик я правите за ringtone.. Същото действие при iPhone изисква сваляне на специално приложение на телефона, сваляне на същото приложение на компютър, инсталиране на iTunes, свързване на приложението от телефона с приложението в пс-то посредством  QR код и след това трябва да отворите приложението в телефона и да търсите ringtone-а който желаете докато телефона е вързан към пс-то).
-Затворена система. За мен не е нормално да не може да се прехвърлят файлове по bluetooth между Android и iOS (проблема не е в Андроид, а в iOS). Отделно забраната за сваляне и инсталиране на приложения извън iTunes (освен ако не си jailbrake-нете iPhone-а).
-Липса на widget-и.Не съм предполагал колко са удобни widget-ите в Android докато не почнах да ползвам iOS.
-Цената. Каквото и да си говорим iPhone е по скъп от съответния клас при Samsung например.
-Гаранция. Apple дава 1 година гаранция на телефоните си. След това по закон в Европа имате право на 2 години гаранция. Втората година не се прави от Apple, а от магазина/оператора от който сте си го купили.
  

Заключение

Ако iPhone ви е по джоба си заслужава парите. Ако ви е първия смарт телефон, iPhone е за вас.
Ако искате свобода, много приложения и възможност да инсталирате каквото си искате на телефона то тогава се насочете към някой Android телефон. 



П.С. Не се бъркайте по това, че Android телефоните имат по добри характеристики (Quad-core 2.3 GHz Krait 400 и 3 ГБ рам в Note 3, са по слаби при работа спрямо Dual-core 1.4 GHz Cyclone ARM v8-based и 1 ГБ рам при iPhone).

Няма коментари:

Публикуване на коментар