Za vinetkite i boiko borisove , priqtelkata mu ima dql v sibank


СИБанк официално е победител за винетките
От Дневник
Последна промяна в 19:19 на 13 дек 2009, 1852 прочитания, 32 коментара
Обединението между СИБанк и "ВИП секюрити" официално беше обявено за победителя, който ще разпространява винетките през следващите четири години. Решението беше подписано в петък от председателя на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов.

Консорциумът е избран, защото е предложил най-малка комисиона за разпространението на винетките - 4.75%. Вторият допуснат кандидат - държавната компания "Български пощи", искаше комисиона 8.5%, а офертата на третия - консорциумът между "Лукойл България" и "Холдинг Пътища", не беше допусната заради неизпълнение на критерии за участи.

От съобщението на пътната агенция става ясно, че причината е липса на положителен финансов резултат през 2008 г. За нея "Лукойл България", чийто генерален директор е Валентин Златев, е декларирала 1.6 млн. лв. загуба. Печалбата на контролирания от Васил Божков "Холдинг Пътища" е 1 млн. лв. и така общият финансов резултат на консорциума е загуба от 0.6 млн.

Мажоритарен акционер в СИБанк е белгийската KBC с 81.7% от акциите, а 18.3% притежава приятелката на премиера Бойко Борисов Цветелина Бориславова, която е и председател на надзорния съвет на банката. "ВИП секюрити" е един от лидерите в инкасовата дейност в страната, известна е и с охраната на звезди от шоубизнеса. Общото им дружество "Разпространение на винетни стикери" е регистрирано на 2 ноември - деня, в който изтича срокът за закупуване на документи за участие в търга.

Тримата кандидати подадоха офертите си на 17 ноември, десет дни по-късно две от тях бяха отворени, а третата - анулирана. Още преди официалното решение на тръжната комисия на 30 ноември консорциумът с участието на СИБанк съобщи, че преговаря за разпространението на винетките с "Български пощи" и "Лукойл".

Решението на агенцията не е окончателно и може да се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията.

Все още остава под въпрос вторият конкурс, свързан с "Пътна инфраструктура" - за избор на неин изпълнителен директор. До края на миналата седмица двама кандидати са подали документи за участие. Един от тях е Божидар Йотов, който беше подканен в четвъртък от строителния министър Росен Плевнелиев да го направи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар