Алкохолът е лош шофьор !

Покрай празниците няма човек който да не изпие поне една чаша вино или шампанско ( ние не влизаме в тия категории тъй като пием поне по 1 бутилка концетрат ) . Много хора са чували за великите умения как след употреба на алкохол могат да карат нормално ако направят някакво магическо упражнение или как ментов бонбон може да излъже дрегера на КАТ ако ги спрат за проверка . Ето каква е истината за алкохола и шофирането ...



"Повечко кафе или чай ще ми помогнат да изтрезнея, нали така?"
Ако си пийнал доста алкохол и допълниш този коктейл с повечко кафе, по всяка вероятност това ще те накара да забързаш към тоалетната, но по никакъв начин няма да те направи по-трезвен. Не забравяй обаче да консумираш безалкохолни напитки докато пиеш алкохол – например разреждай с вода, сода, сок.

"Дали след като съм пил ментовите бонбони ще ми помогнат да измамя алкохолния тест?"
Похапването на ментови бонбонки и дъвченето на ментови дъвки няма да повлияе на резултата от твоята алхолна проба, тъй като не се отчита благоуханието на твоя дъх, а съдържание на алкохол в кръвта ти (САК). Ментовите дъвки и бонбони няма да заблудят КАТ, особено след като сержантът забележи комбинацията от твоето странно шофиране и силния ти ментов дъх.

"Знам, че солидното хапване преди консумиране на алкохол ще ми помогне да остана трезвен. Така ли е?"
Количеството изядена от теб храна, или кога си я изял, може да има ефект върху бързината, с която организмът ти ще абсорбира алкохола. Така например храните с по-високо съдържание на мазнини и/или протеини увеличават времето, нужно на алкохола да навлезе в кръвта ти. Но консумацията на храна няма да те предпази – ако пиеш неумерено, ще се напиеш.

"Ако си наплискам лицето със студена вода или пък си взема студен душ, ще ми помогне ли да изтрезнея?"
Плискай се, обливай се със студена вода – това със сигурност ще ти помогне да станеш по-чист, но няма да те направи трезвен и безопасен шофьор. Единствено времето би могло да ти бъде съюзник: алкохолът се неутрализира от организма със скорост от близо една единица на час. Една "единица" алкохол приблизително и условно е равностойна на 1/4 литър бира, малка мярка концентрат или чаша вино. Затова важно е да следиш постоянно колко и какво пиеш. Оставяй си достатъчно време между питиета, прави паузи. Спри да пиеш преди края на купона – дай време на черния си дроб да „изгори” част от консумирания от теб алкохол. През последния час-два пий само безалкохолни напитки.

"Ако направя няколко обиколки на блока, ще изтрезнея ли достътъчно, за да шофирам до вкъщи?"
Ако вече солидно си пийнал, физическите упражнения със сигурност няма да ти помогнат да изтрезнееш. Но пък са полезни за твоето здраве, така че тичай колкото дълго желаеш и не забравяй да вземеш и душ след това. И все пак, докато консумираш алкохол е добре да бъдеш активен, да се движиш, а не просто да седнеш и да пиеш цяла вечер. Ако се движиш повече, ще пиеш по-малко и в по-голяма степен ще следиш и контролираш своето състояние. И все пак, ние напомняме: никога, ама никога, не карай пил!

"Пих един сладък коктейл – въобще не усетих вкуса на алкохол в него. Не е възможно да съм пиян!"
Сладките алкохолни напитки имат качеството да „замаскират” вкуса на алкохол, но обикновенно те съдържат алкохол в не по-малко количество от останалите алкохолни напитки от вида. Не се залъгвай – ако пиеш неумерено, ще бъдеш точно толкова пиян, както ако беше пил друга алкохолна напитка. Затова не пренебрегвай като подходящ избор на питие безалкохолна бира, нискоалкохолни вина или други нискоалкохолни напитки.

„Като отида на парти не мога да не пия, всички настояват да пия „поне по едно”!”
Не гледай на консумацията на алкохол като на предпоставка да те смятат за „готин” или за „задръстен”, не се трогвай от манипулативни обвинения от сорта, че се цепиш от „колектива”! Покажи повече самочувствие и бъди различен - консумирай алкохол само ако и когато наистина искаш. Не позволявай останалите да решават това вместо теб. За да се спасиш от „досадниците”, които държат всички на партито да пият, за да е купона „як”, можеш да използваш следната малка хитрина – сложи повечко ледени кубчета в чашата си или пък използвай по-малка чаша.

„След този тежък ден алкохолът ще ми помогне да редуцирам стреса и да се почувствам по-добре.”
Може би, но и също така обикновено те кара прекалено да се „отпуснеш” и да направиш неща, които никога, ама никога нямаше да сториш, ако не беше пил, и спомена за които често те кара да се срамуваш. Затова по-добре след тежък ден си почини, вместо да се поддаваш на алкохолни ексцесии, независимо от „сериозността” на твоите причини: избягвай комбинация на различни алакохолни напитки, стой настрана от участие в игри или залози с надпиване.

„Защо ми е да консумирам с удоволствие и мярка?”
Ами защото си пич, и имаш принципи в този жиовот! И знаеш: колкото повече алкохол консумираш, толкова по-голям дискомфорт и неприятни моменти ще изживееш след това. Ако спазваш принципа на отговорната консумация, няма да има за какво да съжаляваш на сутринта. Винаги пий разумно и отговорно.

„Добре, ще консумирам с мярка, но каква е мярката?”
Мярката определено е различна за всеки организъм и се влияе от всякакви фактори. Дори специализираната литература не е категорична какви са препоръчителните граници за умерена консумация. Най-общо се счита, че консумирането до 1 литър бира за мъжете (до 40 грама чист алкохол) и до 0,5 литра бира за жените (до 20 грама чист алкохол) в до 5 дни от седмицата представлява границата на умерената консумация и може да бъде част от здравословния начин на живот. Препоръчва се жените да консумират два пъти по-малко бира, респективно алкохолни напитки, защото техните организми имат по-малка телесна маса, по-малък черен дроб, съдържат по-малко телесни течности и по-малко количество от ензима, който разгражда алкохола. Никога обаче не забравяй, че дори и консумиран умерено, алкохолът в комбинация с медикаменти, празен стомах, преумора или други фактори може да те напие.

„Как точно консумацията на алкохол се отразява на способността ми да шофирам, не зависи ли всичко от „задкормилното устройство”?

* При ниво на алкохола в кръвта от 0,2-0,5 промила, преценката за дистанция и скорост на приближаващите превозни средства е изкривена. Водачът е склонен към поемане на по-големи рискове, особено при опасни маневри като изпреварване или шофиране прекалено близо до предното превозно средство.

* При ниво на алкохола от 0,5-0,8 промила, зрението е засегнато, което води до забавена реакция при червен сигнал или стоп-светлини. Водачът е склонен да кара прекалено бързо или да преценява грешно разстоянията при наближаване на завой. За мотоциклетистите е трудно да карат по права линия.

* При ниво на алкохола над 0,8 промила, водачът е склонен да надценява способностите си. Зрението е дотолкова засегнато, че водачът може да не забележи навреме велосипедисти, пешеходци или паркирани коли, за да ги избегне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар